2020.03.25.

A Török Köztársaság a Covid-19 járvány terjedése miatt számos országgal – köztük Magyarországgal szemben is – korlátozásokat vezetett be 2020. március 21-én. Törökország leállította a személyforgalmi belépést az összes török határátkelőn (szárazföldi, vasúti, tengeri és légi). A szóban forgó országok állampolgárainak Törökországból való kilépésével kapcsolatosan nincs korlátozás.

Az intézkedés hatására a magyar kamionsofőrök Törökországba történő belépése nem lehetséges.

A helyzetre megoldást jelenthet, a bolgár-török határon a bulgáriai kilépést követően, de még a törökországi belépés előtt, sofőrcsere lebonyolítása, ami után a szállítmánnyal már a török állampolgárságú sofőr lép be Törökországba. A török állampolgárságú gépkocsivezetőt Törökországba történő visszalépéskor 14 nap karanténra kötelezhetik. A sofőrcsere megszervezése és lebonyolítása a szállítmányozási cégek feladata. A török cseresofőr törökországi ki- és beléptetéséhez a török külügyminisztérium engedélye szükséges.

A korlátozások miatt kialakult bizonytalanság és folyamatos változások okán, javasoljuk intermodális vagy légi szállítás igénybevételét.

Budapest, 2020. március 25.