A Külgazdasági és Külügyminisztérium elindította a Nyugat-Balkán Beruházási Támogatás programját, melynek működtetéséhez kapcsolódó feladatokat a HEPA Magyar Exportfejlesztési Ügynökség NZrt. látja el.

A támogatási eszköz célja a balkáni térség gazdasági fejlesztése, melyet a magyar cégek régiós jelenlétének és szerepének erősítésén keresztül kíván elérni. A vissza nem térítendő támogatásként odaítélhető forrást magyarországi gazdasági társaságok, mint kedvezményezett szervezetek a célországokban induló beruházásokra, vagy megújuló energiatermeléshez kapcsolódó beruházásokra fordíthatják.

A rendelkezésre álló teljes keretösszeg 2,85 milliárd forint, amely a Szerb Köztársaság, Montenegró, illetve Bosznia-Hercegovina területén megvalósuló projektekre használható fel. A támogatott beruházások maximális időtartama - az előkészítési időszakot is beleértve - 36 hónap.

A pénzügyi eszköz ágazati megkötés nélkül nyújt támogatást magyarországi gazdasági társaságok részére, legfeljebb 50%-os támogatási alapintenzitás mellett. A támogatás a célországban megvalósítandó projekt végrehajtását és fenntartását kell, hogy szolgálja. 

A jelen első pályázati felhíváson való részvétel kötelező regisztrációhoz kötött, melynek határideje 2019. november 14.

További információk elérhetők a HEPA honlapján:

 

https://hepa.hu/Nyugat%20balkani%20beruhazasi%20tamogatas